Köpa valp

Hur går det till?

Mina valpar blir leveransklara när de har fyllt 8 veckor och har blivit veterinär besiktade. Jag håller mig rätten att välja vem jag säljer mina valpar till. Det är viktigt för mig att valparna hamnar hos familjer som ger den kärlek och stabilitet en valp behöver.


Vid leveransen är valpen:
- DWKC stamtavla  

- Vaccinerad

- Chipmärkt

- Veterinärbesiktad

- Avmaskad

- Agria dolda fel-försäkring (3år) och de har en veterinärvård försäkring hos Agria som kan tas över av nya ägaren

- Valpkit medföljer (sele, koppel, halsband, filt, gossedjur, mat, febertempometer och lite småsaker. Dessutom många goda råd från mig) (Livstidssupport från oss)

- Dokument:Stamtavla,registreringsblankett från Jordbruksverket, vaccinationsintyg, köpeavtal, Dolda-Fel försäkringsnummer, veterinärbesiktningsintyg

- Kom-ihåg-lista som innehåller alla information som du behöver veta innan sötnosen flyttar (mat, skötselråd, tandvård, rumsrenhet, nästa vaccination, pälsvård, avmaskning, fästningmedel, osv.) + Infomation om rumsrenhet, koppelträning, ensamhetsträning, osv.


Innan flytten försöker jag "förberedda" valparna inför den nya världen. De får träffa på mina andra hundar och även min katt för att de senare i livet ska lättare kunna bemöta främmande djur. Det är viktigt att valparna under första perioden av sina liv blir vana av dagliga rörelsen och ljud för att inte utveckla några rädslor i framtiden. På grund av detta kommer de bland annat få träffa på en dammsugare o.s.v. Dessutom får valparna vid 6 veckors ålder komma ut utomhus för första gången. Detta är viktigt för att påbörja träningen med rumsrenhet. Innan valparna får ta sig ut använder jag även "puppy pads" för att redan då påbörja rumsrens träningen. Detta ger tyvärr inte garanti på rumsrenhet vid 8 veckor, men det är en bra start!

Redo för en valp?

Det är viktigt att tänka igenom alla scenario när man funderar på att köpa en valp. En valp tar tid och pengar. Det ska vara ett väl genomtänkt beslut och får absolut inte vara något spontant. Jag har en lista över vad som är bra att tänka på innan man bestämmer sig för att skaffa en liten valp. Jag rekommenderar verkligen att läsa igenom dessa punkter:

- En valp kan kosta mer än vad man tror. Det är inte priset av valpen man ska tänka på utan även kostnader för t.ex. foder, veterinärbesök, leksaker, valpkurser o.s.v.

- Den kan hända att din livssituvation förändras om några år. Det kan handla om flytt, ny arbetsplats, studier. Mycket kan påverka och det är viktigt att man tänker igenom att man alltid ska ha tiden och ekonomin som en hund kräver.

- Finns det alltid någon som kan vara med valpen? Valpar kan inte lämnas själva och på grund av detta är det viktigt att det alltid finns någon som kan vakta valpen. Innan du skaffar en valp ska du alltid ha en lösning på att den inte ska behöva vara själv.

- Har du andra djur i hushållet är det viktigt att man tänker igenom en köp av en ny familjemedlem. Kommer de nya valpen komma överens med de andra djuren i hushållet? 

- Läs på om rasen! Det är viktigt att känna igen nödvändig information om rasen du funderar på att köpa. Därför är det viktigt att man läser på innan man bestämmer sig för att köpa en valp.

- Tik eller hane? Har du funderat på vilken som passar din livssituvation bäst? Har du andra djur hemma? Kommer de överens med båda könen? Det finns dessutom många för- och nackdelar med båda könen. Det är viktigt att man läser på och på det sättet bestämmer sig vilken som passar just dig bäst.

- Välj inte en valp efter utseende. Välj efter beteende. Tänk igenom om du vill ha en lugn eller aktiv valp. Prata gärna med uppfödaren så kan ni tillsammans bestämma valpen som passar er bäst.

- Försäkringen är viktig att hålla koll på. Det räcker inte med att börja läsa på om försäkringen dagen man hämtar valpen. Läs på eller fråga om råd från uppfödaren för att vara beredd på leveransdagen.

- Har du förberdt huset inför en valp? det är viktigt att göra huset "valp säker". Valpar kan bita på föremål som den inte ska. Det är därför viktigt att plocka undan t.ex. sladdar. Även ska man tänka på att valpen inte ska kunna tugga på/äta upp föremål som kan ha farliga innehåll eller som kan sättas i halsen.

- Har ni verkligen den tiden och energin en valp kräver? Det krävs energi, kunnighet och tid att uppfostara en valp rätt. Valpar är inget man bara köper och har i huset och är inget man bara kan "lämna tillbaka". De kräver mycket och det ska man vara beredd på!

Extra information om våra valpar:

- De äter Royal Canin Mini Puppy (torrt) och Wolf of wilderness junior 2ggr om dagen vid 8 veckors ålder. De äter redan det torrt vid 8 veckors ålder. De äter runt kl 8 och kl 19. Jag rekommenderar att ni fortsätter med Royal Canin Mini Puppy till 10 månaders ålder, sen kan ni byta till Royal Canin Mini Adult. Hos mig får de tuggpinnar av anka. De får lite morötter i torrfodret en gång per dag hos mig, men inte alla valpar tycker om det, prova det hemma. 😊

- Valparna blir avmaskad 4x, vaccinerad (Nobivac DHPPI), chippad och kloklippta vid leverans. De behöver en till spruta vid 12 veckors ålder och en till vid 1 års ålder.

- Ni får med en registreringsblankett från Jordbruksverket, ni fyller in och skicka in det till Jordbruksverket och valpen blir på det sättet registrerad på ditt namn.

- Genom att borsta hundens tänder varje dag kan du undvika tandproblem. Därför är det bra att börja redan så tidigt som möjligt. Tandkräm för människor får inte användas. Jag bifogar tandborsten och tandkräm som vi använder.

- Jag klipper deras klo minst 4 ggr innan de flyttar, bara en liten bit av varje tillfälle så de är vana. Ni behöver en klosax också, jag bifogade bilden.

- De har duschat 2 ggr, jag rekommenderar K9 Competition Aloe Vera schampo. Jag bifogar bilder och link om kardor som jag använder.

- De har Agria dolda fel försäkring och de har en veterinärvård försäkring hos Agria som kan tas över av nya ägaren, valpen har helförsäkring vid avhämtning. Jag kan rekommendera Catarina Asplund som fixar mina Agria försäkringar. (0706587593) Catarina kommer ringa är angående försäkring, om ni är nöjd med Agria hon kan ta över det, men om ni vill inte fortsätta med Agria säga det till Catarina, eftersom jag måste säga upp det då. Tack för hjälp! 😊

- I början rekommenderar jag S hundsele eller halsband. De är så små vid 8-9 veckors ålder och på grund av det är det svårt att hitta en bra sele som passar.

- I bilen är det bra om valpen är i en bur men hundväska funkar också bra, när de blir lite större då kan ni använda hundbälte om ni tycker att det är bättre.

- Jag brukar klippa mina hundar med maskin, de har lättskötta päls. Jag klippar de 3-4 ggr/år, men jag tycker om det mer när de har kort päls. Ni kan klippa de först vid 6 månaders ålder, innan bara runt rumpan, tassarna, öronen och ögonen om det behövs.

- Ni kan använda halsband mot fästingar i början, sen kan ni byta till droppar, men halsbandet är det bästa/mest hälsosamma enligt mig. Jag rekommenderar inte tabletter mot fästingar för hundar under 1 år.

- I början är det bra om ni har en valphage i huset, där kan hon/han sova under de första dagar. De brukar gnälla under första 2-3 nätterna efter syskonen, men de är flexibla och det över snabbt. Eller kan ni lägga en hundbädd mellan sängen om valpen gnäller under natten och han/hon kan sova med er.

- Ni behöver en hund säng också. Jag skickar bild om valphage som vi har.

- Vi tränar med hundblöja/valpmatta, de är jätteduktiga och brukar snabbt börja med att använda den. Man lägger bara det på golvet lite överallt (vardagsrum, hall, kök, osv.) i början och de kissar/bajsar på det 80 % av tiden, men de är inte rumsrena vid 8 veckors ålder. Ni måste träna med valpen och gå ut att kissa många många gånger om dagen.